Defensa de les nostres tradicions en la celebració del 9 d’octubre

MOCIÓN DEL GRUPO POPULAR
PLENO DE SEPTIEMBRE DE 2015

Defensa de les nostres tradicions en la celebració del 9 d’octubre

El 9 d’octubre és el Dia de la Comunitat Valenciana, commemorem l’entrada a la Ciutat de València del Rei Jaume I en l’any 1238. La Ciutat de València començà a commemorar, com a capital del Regne Valencià, dita efemèride, un segle després, és a dir a 1338, arribant fins als nostres dies.

Es tracta, per tant, d’una celebració amb una llarga tradició des del segle XIV amb el Rei Jaume II. En aquell any 1338, el Consell General va decidir que es festejara el 9 d’octubre amb una processó general, que va tindre un evident component religiós, recordant l’entrada triomfant a Valencia del Rei En Jaume I El Conqueridor. A partir d’eixa data, esta va ser incorporada com una de les festes anuals de la ciutat.

La Processó Cívica de la Reial Senyera, a les 12 del matí de cada 9 d’octubre, és l’eix fonamental d’eixa celebració en la ciutat de València. La baixada de la Reial Senyera compleix tot el cerimonial històric: baixa recte, sense inclinar-se pel balcó de l’Ajuntament, mentre es disparen les 21 salves i sona l’himne nacional. Des de l’Ajuntament, la comitiva es dirigeix fins a la catedral, on té lloc el Te Deum d’acció de gràcies.

Tot açò forma part de les senyes d’identitat de la ciutat de València i per tant de tot el Poble Valencià que conforma l’actual Comunitat Valenciana.

Ara, es trobem en un moment en el qual, des del govern de l’Ajuntament de València, es qüestiona esta tradició històrica i es va a eliminar el Te Deum, fent una errònia interpretació d’una tradició, al·legant motius religiosos que, entenem des del Grup Popular, són excuses sense raó.

Pensem que este “canvi” unilateral i dictatorial pretén anar el·liminant costums i tradicions seculars en València, que perjudiquen la bona convivència dels ciutadans i de les ciutadanes.

Tot açò, unit a declaracions, afirmacions i actituds dels responsables polítics actuals de les institucions valencianes, ens preocupen perquè suposen un atac directe als nostres sentiments i a les nostres normes jurídiques, que consagren amb claredat quins són els nostres símbols i tradicions.
PROPOSTA D’ACORD:

1.- Que el 9 d’octubre continue sent un dia de concòrdia entre els valencians i valencianes, participant les institucions sense crear elements de conflicte.

2.- Que l’Ajuntament de Valéncia respecte a els costums que són essència de les nostres senyes d’identitat i mantinga tant el protocol de baixada de la Reial Senyera com l’itinerari integre –inclòs el Te Deum- de la Processó Cívica del 9 d’octubre.

3. -Que la pròxima tramitació de l’expedient de sol·licitud de declaració com BIC, contemple detalladament estos elements tradicionals entorn de la celebració de la festivitat del 9 d’octubre perquè queden degudament constatats i protegits.

ALFONSO NOVO BELENGUER PORTAVEU DEL GRUP MUNICIPAL POPULAR